Nincs olyan féle pogácsa, amit ne szeretnék - legyen az sajtos, burgonyás, túrós vagy tepertős. Utóbbiba viszonylag ritkán kezdek bele, mert kicsit körülményesebb. Most megmutatom nektek, hogy néhány technikát alkalmazva, mennyire egyszerű az egész.
50-52 darabhoz:
- 600 g liszt
- 300 g darált tepertő
- 80 g vaj/margarin
- 2 db tojássárgája
- 150 g tejföl
- 100 g tej
- 25 g friss élesztő
- 1 tk kristálycukor
- 2,5 tk só
- 1 tk frissen őrölt bors
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben. A lisztet összemorzsoljuk a darált tepertővel és a vajjal. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt és többi hozzávalóval együtt kidolgozzuk a tésztát, majd 30 percig pihentetjük a deszkán. Enyhén lisztezett munkafelületen kinyújtjuk 1,5-2 cm vastagságura és háromba hajtjuk. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük, 20-20 perc pihentetés után.
A tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, késsel megrácsozzuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatva még 10 percig pihentetjük. 200°C-on 15-20 percig sütjük.