Tejturmix

Péter Dani blogja

Karácsonyi kuglóf
Csokis-kávés kuglóf

20211019_121753700_ios.jpg

A kávé és az étcsoki kesernyésségét és a téli fűszerek melegségét tökéletesen kiegészíti a melaszos, barnacukros alap. Ízekben és textúrákban nagyon harmonikus, nem túl édes. Az arany csokoládé miatt senki ne érezzen nyomást, nagyon egyszerűen elkészíthető, ezzel emelve a kuglófot az ünnepi asztal díszévé.

Hozzávalók:

  • 250 g puha vaj
  • 200 g barnacukor
  • 4 db tojás
  • 40 g holland kakaópor
  • 1 tk sütőpor
  • 1/2 mk szódabikarbóna
  • 250 g liszt
  • 1,5 tk őrölt fahéj
  • 1/2 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 tk frissen reszelt gyömbér
  • 60 g erős, kihűlt kávé
  • 100 g durvára aprított aszalt szilva/mazsola
  • 150 g étcsoki, felaprítva
  • 50 g rum

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, a kuglófformát vajazzuk ki és tegyük a hűtőbe 10 percre, lisztezzük ki, a felesleget kiütögetve.

Keverjük habosra a puha vajat a barnacukorral. Szitáljuk össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a kakaóport és a fűszereket. Adjuk a vajas keverékhez a tojásokat egyesével, mindegyik között egy evőkanállal a száraz keverékből is hozzáadva. Az utolsó tojás után borítsuk bele a maradék száraz mixet, a gyömbért, a kávét, a rumot, a csokit és az aszalt szilvát és keverjük alaposan össze. Simítsuk az előkészített formába és toljuk a sütőbe 50-60 percre, illetve tűpróbáig, félidőben sütőpapírral letakarva. Hagyjuk hűlni a formában 20 percig, majd borítsuk egy rácsra és hagyjuk teljesen kihűlni.

A tetejére 150 g olvasztott étcsokit csorgattam és betettem megszilárdulni a hűtőbe 15 percre. Arany lüszter festékport kikevertem egy csepp vodkával és ecsettel felvittem a csokira, majd jól szellőző helyen hagytam megszáradni.

20211019_121929930_ios.jpg

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása