A kávé és az étcsoki kesernyésségét és a téli fűszerek melegségét tökéletesen kiegészíti a melaszos, barnacukros alap. Ízekben és textúrákban nagyon harmonikus, nem túl édes. Az arany csokoládé miatt senki ne érezzen nyomást, nagyon egyszerűen elkészíthető, ezzel emelve a kuglófot az ünnepi asztal díszévé.
Hozzávalók:
- 250 g puha vaj
- 200 g barnacukor
- 4 db tojás
- 40 g holland kakaópor
- 1 tk sütőpor
- 1/2 mk szódabikarbóna
- 250 g liszt
- 1,5 tk őrölt fahéj
- 1/2 tk őrölt szegfűszeg
- 1 tk frissen reszelt gyömbér
- 60 g erős, kihűlt kávé
- 100 g durvára aprított aszalt szilva/mazsola
- 150 g étcsoki, felaprítva
- 50 g rum
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, a kuglófformát vajazzuk ki és tegyük a hűtőbe 10 percre, lisztezzük ki, a felesleget kiütögetve.
Keverjük habosra a puha vajat a barnacukorral. Szitáljuk össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a kakaóport és a fűszereket. Adjuk a vajas keverékhez a tojásokat egyesével, mindegyik között egy evőkanállal a száraz keverékből is hozzáadva. Az utolsó tojás után borítsuk bele a maradék száraz mixet, a gyömbért, a kávét, a rumot, a csokit és az aszalt szilvát és keverjük alaposan össze. Simítsuk az előkészített formába és toljuk a sütőbe 50-60 percre, illetve tűpróbáig, félidőben sütőpapírral letakarva. Hagyjuk hűlni a formában 20 percig, majd borítsuk egy rácsra és hagyjuk teljesen kihűlni.
A tetejére 150 g olvasztott étcsokit csorgattam és betettem megszilárdulni a hűtőbe 15 percre. Arany lüszter festékport kikevertem egy csepp vodkával és ecsettel felvittem a csokira, majd jól szellőző helyen hagytam megszáradni.