Tejturmix

Péter Dani blogja

Choux au Craquelin

20210316_115912730_ios.jpg

Engem is elért a közösségi médiát végig söprő “choux-őrület”. Arra lettem figyelmes, hogy mindenki ennek a francia finomságnak lett a megszállottja. ...és nem ok nélkül, valami eszméletlenül finom, egyszerre habos és ropogós. Most elhoztam az én verziómat, próbáljátok ki bátran. 

20210316_125752-01.jpeg

20210316_115340900_ios.jpg

14-16 darabhoz

A ropogós tésztához:

  • 35 g hideg vaj
  • 40 g kristálycukor
  • 40 g liszt

A cukorral elkeverjük a lisztet. Hozzá dobjuk a vajat és határozott, gyors mozdulatokkal összecsipkedjük a lisztes cukorral, mint egy omlós linzertésztánál. Miután vizes homok állagúra csipkedtük, egy-két mozdulattal gyúrjunk belőle egy gombócot. Két sütőpapír között nyújtsuk ki 2-3 mm vékonyra és egy tálcára téve tegyük be a fagyasztóba fél órára.

Az égetett tésztához:

  • 65 g zsíros tej
  • 65 g víz
  • 60 g vaj
  • 1 csipet só
  • 1 csipet kristálycukor
  • 70 g liszt
  • 120 g tojás

A liszt és a tojás kivételével mérjünk mindent egy nyeles lábasba és forraljuk fel. Ekkor öntsük hozzá a lisztet egy részletben és egy lapos fakanál segítségével jól keverjük el, majd kezdjük el resztelni a tésztát. Ez azt jelenti, hogy közepes lángon forgassuk, kevergessük a tésztát 2-3 percig. A tésztát tegyük át a konyhagép üstjébe és habverő fejjel, magas fokozaton kezdjük el keverni. Közben apránként hozzá adagolva a tojást. Tegyük a ragacsos tésztát egy sima csővel ellátott habzsákba és nyomjunk belőle diónyi halmokat egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire, 6-7 cm távolságot hagyva. A fagyasztóból vegyük ki a megdermedt lapot és pogácsa szaggatóval szúrjuk ki. Minden tésztahalom tetejére tegyünk egy ilyen korongot és toljuk be a 200 fokra előmelegített sütőbe 15 percre, majd mérsékeljük 170 fokra és süssük további 10-15 percig. Közben ne nyissuk ki a sütőt! Miután megsült, a tepsin hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez:

A tejszínt verjük könnyű habbá a cukorral és a vaníliával. A megsült golyók alját szúrjuk át egy fakanál nyelével és 4/5 részig habzsákból nyomjuk bele a habot. A maradék helyet pedig töltsük ki a szintén habzsákba kanalazott karamellöntettel. Tároljuk hűvös, száraz helyen és 1 napon belül fogyasszuk el.

Sok égetett tésztás finomságot hoztam már el nektek az évek során (Képviselőfánk, Baileys Choux cupcake, Gesztenyés-vaníliás profiterol, Sajtos-szalámis fánkocskák, Málnás-gesztenyés profiterol, Vaníliás ekler fánk, Churros pikáns forró csokival), de a mostani choux recept ötletadója Bebepiskóta volt, akinek megnézhetitek a YouTube-videóját az ő változatáról:

20210316_115930360_ios.jpg

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása