Engem is elért a közösségi médiát végig söprő “choux-őrület”. Arra lettem figyelmes, hogy mindenki ennek a francia finomságnak lett a megszállottja. ...és nem ok nélkül, valami eszméletlenül finom, egyszerre habos és ropogós. Most elhoztam az én verziómat, próbáljátok ki bátran.
14-16 darabhoz
A ropogós tésztához:
- 35 g hideg vaj
- 40 g kristálycukor
- 40 g liszt
A cukorral elkeverjük a lisztet. Hozzá dobjuk a vajat és határozott, gyors mozdulatokkal összecsipkedjük a lisztes cukorral, mint egy omlós linzertésztánál. Miután vizes homok állagúra csipkedtük, egy-két mozdulattal gyúrjunk belőle egy gombócot. Két sütőpapír között nyújtsuk ki 2-3 mm vékonyra és egy tálcára téve tegyük be a fagyasztóba fél órára.
Az égetett tésztához:
- 65 g zsíros tej
- 65 g víz
- 60 g vaj
- 1 csipet só
- 1 csipet kristálycukor
- 70 g liszt
- 120 g tojás
A liszt és a tojás kivételével mérjünk mindent egy nyeles lábasba és forraljuk fel. Ekkor öntsük hozzá a lisztet egy részletben és egy lapos fakanál segítségével jól keverjük el, majd kezdjük el resztelni a tésztát. Ez azt jelenti, hogy közepes lángon forgassuk, kevergessük a tésztát 2-3 percig. A tésztát tegyük át a konyhagép üstjébe és habverő fejjel, magas fokozaton kezdjük el keverni. Közben apránként hozzá adagolva a tojást. Tegyük a ragacsos tésztát egy sima csővel ellátott habzsákba és nyomjunk belőle diónyi halmokat egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire, 6-7 cm távolságot hagyva. A fagyasztóból vegyük ki a megdermedt lapot és pogácsa szaggatóval szúrjuk ki. Minden tésztahalom tetejére tegyünk egy ilyen korongot és toljuk be a 200 fokra előmelegített sütőbe 15 percre, majd mérsékeljük 170 fokra és süssük további 10-15 percig. Közben ne nyissuk ki a sütőt! Miután megsült, a tepsin hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez:
- 400 g habtejszín
- 2 ek porcukor
- 1 tk vaníliaesszencia
- 3 ek karamellöntet
A tejszínt verjük könnyű habbá a cukorral és a vaníliával. A megsült golyók alját szúrjuk át egy fakanál nyelével és 4/5 részig habzsákból nyomjuk bele a habot. A maradék helyet pedig töltsük ki a szintén habzsákba kanalazott karamellöntettel. Tároljuk hűvös, száraz helyen és 1 napon belül fogyasszuk el.
Sok égetett tésztás finomságot hoztam már el nektek az évek során (Képviselőfánk, Baileys Choux cupcake, Gesztenyés-vaníliás profiterol, Sajtos-szalámis fánkocskák, Málnás-gesztenyés profiterol, Vaníliás ekler fánk, Churros pikáns forró csokival), de a mostani choux recept ötletadója Bebepiskóta volt, akinek megnézhetitek a YouTube-videóját az ő változatáról: